""

MomS

Zorg voor moeders met een kind geboren uit seksueel geweld

#Slachtoffers van seksueel geweld
Hoewel er steeds meer aandacht is voor seksueel geweld, blijkt moederschap als gevolg hiervan nog steeds moeilijk bespreekbaar. En dat terwijl deze moeders en hun kinderen een hoog risico lopen op het ontwikkelen van problemen. Elisa van Ee, klinisch psycholoog en onderzoeker bij Psychotraumacentrum Zuid-Nederland/Radboud Universiteit, wil preventieve zorg en ketenzorg ontwikkelen voor MOeders Met een kind geboren uit Seksueel geweld, kortweg MomS.

Bij MomS gaat het veelal om vrouwen die slachtoffer zijn van incest, verkrachting, mensenhandel of gedwongen prostitutie. Deze moeders hebben niet zelden ambivalente gevoelens voor hun kind. De moeders kunnen kampen met posttraumatische klachten en de kinderen met hechtingsproblemen. Als gevolg daarvan kunnen de kinderen later gedragsproblemen, depressie en angstklachten ontwikkelen.

Toegankelijke handvatten zijn nodig om de zorg voor MomS te ontwikkelen en versterken. Van Ee wil daarom interviews houden met verloskundigen, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen en de resultaten daarvan bespreken in een focusgroep van experts. De experts vertalen de uitkomsten naar richtlijnen voor psycho-educatie en begeleiding. Vervolgens worden de richtlijnen toegankelijk gepresenteerd op een website, met een deel voor professionals en een deel voor de MomS.

Herstel van verbinding en vertrouwen
Laagdrempelig en toegankelijk informatie via een website kan hechtingsproblemen tussen moeder en kind helpen voorkomen. Als er al problemen zijn, kunnen de MomS via de website makkelijk de weg vinden naar passende zorg. Op die manier kunnen professionals en MomS met elkaar werken aan het herstel van krachtig moederschap, de verbinding met het kind en het vertrouwen in de toekomst en de maatschappij.

SASS ondersteunt dit project met € 82.638,-

Uitgevoerd door

dr.mr. Elisa van Ee
Psychotraumacentrum Zuid Nederland, Reinier van Arkelgroep

Ga hier naar de website MomS.nl

Informatie en hulp voor moeders met een kind uit seksueel geweld, kinderen geboren uit seksueel geweld en hulpverleners.

Zorgprofessionals weten doorgaans weinig van de problematiek van moeders met een kind uit seksueel geweld en vinden het een lastig onderwerp om te bespreken. Vroege signalering en bespreekbaar maken zijn echter nodig voor de juiste hulp.
Lees hier het artikel: Praten over een beladen thema