""

Onderzoek online fraude

Fraude: Hoe vaak, waardoor en wat dan?

Fraude omvat nieuwe misdrijven. Verschillende vormen van criminaliteit hebben zich verplaatst en zijn online varianten geworden: winkeldiefstal is nu online aankoop- en verkoop-fraude, in plaats van bankovervallen wordt gefraudeerd met bankpassen. Ondertussen is weinig bekend over hoe vaak deze vormen van fraude plaatshebben, wat de risicofactoren zijn en wat de mogelijkheden zijn tot preventie. De Universiteit Twente heeft hiertoe een onderzoeksvoorstel gedaan.

Informatie over daders, slachtoffers en over de schade van online fraude verdwijnt gedeeltelijk uit het zicht van het publieke domein. Dat komt omdat slachtoffers geen melding doen bij de politie, maar rechtstreeks bij bedrijven als Marktplaats of hun bank. De bedrijven hebben er vaak geen belang bij om cyberincidenten te melden, omdat deze het klantvertrouwen negatief beïnvloeden. Dat bemoeilijkt de opsporing en preventie van online fraude.

Om beleid en preventieve interventies te ontwikkelen is, is onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek nodig. De Universiteit Twente wil dit onderzoek doen. Het onderzoek heeft tot doel informatie te verzamelen over hoe vaak online fraude voorkomt, wat de risicofactoren zijn en hoe hoog de meldingsbereidheid bij de politie is. De uitvoering van het onderzoek is in handen van prof. Dr. M. Junger en prof. Dr B.P. Veldkamp.

Slachtoffers beschermen en versterken

Het onderzoek levert inzichten op waarmee slachtofferschap voorkomen en de positie van slachtoffers versterkt kan worden. Zo willen de onderzoekers de informatie aan (financiële) instellingen verbeteren, zodat zij frauduleuze transacties kunnen tegengaan. Daarnaast willen zij het publiek beter informeren over technieken die fraudeurs gebruiken, zodat mensen deze technieken herkennen. Verder willen ze meer kennis vergaren over verwachtingen en wensen van slachtoffers bij het melden van fraude, zodat zij een beter antwoord krijgen op hun melding. Ook willen de onderzoekers de informatie uit de meldingen verbeteren, ten behoeve van de opsporing.

SASS ondersteunt dit onderzoek met € 150.000,-.

Daarnaast vindt co-financiering plaats door International Card Services (ICS), de Nationale Politie en de Nederlandse vereniging van Banken (NVB).

Uitgevoerd door

prof. dr. M. Junger en
prof. dr B.P. Veldkamp.
Universiteit Twente

Lees hier:
het ONDERZOEKSRAPPORT.
Achtergrond info | In de media
PERSBERICHT 29-03-22