""

Voor haar

Kapperstraining voor ondersteuning aan slachtoffers van huiselijk-/ partnergeweld

#Slachtoffers van huiselijk geweld
#Slachtoffers van seksueel geweld
In 2020 gaf 9% van alle vrouwen (16 jaar en ouder) in Nederland aan dat zij in het afgelopen jaar slachtoffer waren van één of meer vormen van huiselijk geweld. 60% van dit huiselijk geweld betreft (ex-)partnergeweld: fysiek, psychisch, seksueel en economisch geweld tussen huidige partners en ex-partners. De gevolgen zijn bijvoorbeeld (blijvend) lichamelijk letsel, angst- en depressieklachten, post-traumatische stressstoornis, isolement en baanverlies. Vanwege angst en schaamte vinden slachtoffers het vaak moeilijk om hulp te zoeken. Het Radboudumc wil in samenwerking met Sterk Huis, IMW en het Expertisecentrum Huiselijk Geweld Hart van Brabant onderzoek doen naar het trainen van kappers op het thema partnergeweld/huiselijk geweld.

Partnergeweld / huiselijk geweld is een maatschappelijk probleem. Het is het belangrijk dat de maatschappij hier kennis van heeft en slachtoffers kan ondersteunen. Kapsalons blijken een goede plek te zijn om vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld te bereiken. Vrouwen voelen zich er vaak comfortabel en veilig en soms hebben zij een jarenlange vertrouwensband met hun kapper. Er is fysiek contact, waardoor kappers ook fysieke signalen van geweld kunnen opmerken. Kappers hebben hierin dus een unieke rol. Zij zijn één van de weinige beroepsgroepen waar bijna iedereen regelmatig heen gaat. Een bezoek aan de kapper is voor veel mensen laagdrempelig. Bij de kapper is sprake van fysieke en mentale nabijheid, maar er is geen professionele medische- of mentale gezondheidszorg. Toch kunnen kappers een belangrijke rol vervullen bij het signaleren van dit soort geweld. Ook kunnen zij een veilige omgeving creëren en slachtoffers verwijzen naar reguliere hulp. Onderzocht moet worden hoe kappers hierop getraind kunnen worden.

Bewustwording creëren

Door bewustwording over huiselijk- en partnergeweld te creëren bij kappers en tegelijkertijd te onderzoeken wat deze beroepsgroep nodig heeft om dit thema te adresseren bij klanten en hoe zij de opgedane kennis en vaardigheden kunnen inzetten, vergroot de kennis over en begrip van partnergeweld / huiselijk geweld in de maatschappij.
Met onderzoek wordt kennis verzameld om de training te optimaliseren en over wat de kappersbranche nodig heeft om met dit thema om te gaan. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het afbakenen van de rol van kappers, omdat kappers niet de rol van huiselijk geweld- en zorgprofessionals op zich kunnen nemen. Hoewel er in binnen- en buitenland kapperstrainingen bestaan, is er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Belangrijke stap

Via de kappers worden niet alle vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld bereikt. Toch is het een belangrijke stap in het onderzoeken in hoeverre en hoe bepaalde beroepsgroepen een belangrijke rol kunnen spelen in het signaleren van dit geweld en het doorverwijzen naar hulpopties.

De uitkomsten van dit onderzoeksproject kunnen ook toepasbaar zijn voor andere beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten en nagelstylisten.

SASS ondersteunt dit project met € 73.566,-

Uitgevoerd door

Nicole van Gelder

Sabine Oertelt-Prigione
Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde

Berna Trommelen & Teun Haans