""

De seksuele voorgeschiedenis doet er toe!

Onderzoek naar optimalisatie van de communicatie omtrent seksueel misbruik

#Slachtoffers van seksueel geweld
Seksueel misbruik komt bij 1 op de 3 vrouwen voor. Onderzoek toont aan dat seksueel misbruik dat in het verleden heeft plaatsgevonden negatieve impact heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid. Zo hebben mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, meer kans op verschillende gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld suïcideneigingen. Ook gynaecologische klachten als (onverklaarde) buikpijn of hevig menstrueel bloedverlies komen vaker voor. Gynaecologen van het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven, Amsterdam UMC en Maastricht UMC doen gezamenlijk onderzoek naar de optimalisatie van de communicatie omtrent seksueel misbruik tussen vrouw en gynaecoloog.

Nooit eerder is gekeken hoe vrouwelijke slachtoffers van seksueel van misbruik bij hun bezoek aan de gynaecoloog benaderd wensen te worden. Met dit onderzoek geven we gehoor aan de wensen en creëren we een omgeving waarin slachtoffers zich gehoord voelen. Dit kan bijdragen aan vroegtijdige herkenning, het geven van passende zorg en het voorkomen van onnodige behandelingen (die mogelijk zelfs schadelijk zijn) aan vrouwen met een geschiedenis van seksueel misbruik. Onderzocht wordt of en hoe gynaecologen seksueel misbruik met vrouwen bespreken en wat de beste aanpak is.

Landelijke verbeterslag
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om een landelijke verbeterslag te maken rondom dit thema. Bijvoorbeeld verandering in de richtlijn(en), het aanbieden van onderwijsmateriaal aan gynaecologen (in opleiding) en implementatie van deze kennis in bijvoorbeeld een menstruatie app voor vrouwen die momenteel wordt ontwikkeld. Hierin zal worden samengewerkt met meerdere stakeholders (seksuologen, huisartsen, verloskundigen, psychologen). Door kennis te delen en implementatie van de resultaten zal voorlichting en bewustwording van het effect van seksueel misbruik toenemen bij de behandelaars en de vrouwelijke slachtoffers.

Het inzichtelijk maken van de relatie tussen seksueel misbruik en gynaecologische gezondheid kan vrouwen helpen om wel overwogen beslissingen te nemen over zorg en behandeling. Dit resulteert in mogelijk minder overbehandeling en kan het lichamelijke en emotionele welzijn van slachtoffers van seksueel misbruik beschermen.

SASS ondersteunt dit onderzoek met € 69.436,52 euro.

Uitgevoerd door

Janneke van ‘t Hooft
Amsterdam UMC

Marlies Bongers
Maxima Medisch Centrum, Veldhoven

Peggy Geomini
Maxima Medisch Centrum, Veldhoven

Jaklien Leemans
Maxima Medisch Centrum, Veldhoven

Jacques Maas
Maastricht UMC

Marieke Dewitte
Maastricht UMC