""

Revisie Child Abuse Risk Evaluation (CARE)

Risicotaxatie kindermishandeling

#Slachtoffers van huiselijk geweld
RISICOTAXATIE KINDERMISHANDELING HERZIEN EN UITGEBREID
‘Revisie Child Abuse Risk Evaluation-NL (CARE-NL)’

Jaarlijks zijn in Nederland meer dan 100.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Vroegtijdig signaleren van het risico op kindermishandeling is cruciaal om effectieve interventies toe te kunnen passen en kinderen te beschermen. Aan de hand van de Canadese richtlijn Child Abuse Risk Evaluation werd in 2006 een Nederlandstalig instrument voor risicotaxatie ontwikkeld, CARE-NL. Intussen is CARE-NL toe aan revisie en uitbreiding.

De negatieve impact die kindermishandeling heeft op het individu, het gezin en de maatschappij is groot. Het belang van een betrouwbare risicotaxatie bij (vermoedens van) kindermishandeling is dan ook evident. CARE-NL is ontwikkeld met het oog op preventie van alle vormen van kindermishandeling door gerichte interventies. Met andere woorden, het instrument is bedoeld om kindermishandeling te voorkomen. Sinds het verschijnen van CARE-NL in 2006 zijn veel instanties met dit instrument gaan werken.

Inmiddels is de kennis van risicofactoren voor (herhaling van) kindermishandeling fors toegenomen. Hoogleraar Forensische Psychologie Corine de Ruiter van Maastricht University wil deze kennis integreren in CARE-NL en de richtlijn actualiseren en verduidelijken. Zo wil professor De Ruiter beschermende factoren toevoegen aan de risicotaxatie. Beschermende factoren beperken de negatieve invloed van risicofactoren. Door deze te betrekken in de taxatie kunnen professionals het risico op (herhaling van) kindermishandeling beter voorspellen.

Risico en leed beperken
Een herziene versie van de CARE-NL biedt de garantie dat professionals zich in hun oordeel baseren op de actuele stand van de wetenschappelijke kennis. Doordat in de herziene versie niet alleen de belangrijkste risicofactoren, maar ook de beschermende factoren zijn opgenomen, vergroot dit de kans dat professionals effectieve interventies kunnen inzetten om het geconstateerde risico te beperken. En daarmee het leed van de slachtoffers.

SASS ondersteunt dit project met € 27.500,-

Uitgevoerd door

Corine de Ruiter, PhD
Maastricht University