"'

Wanneer blaffende honden bijten

Vroegsignalering van risico’s voor partnerdoding

#Slachtoffers van huiselijk geweld
Eind 2018 werd de 16-jarige Humeyra op school doodgeschoten door haar ex-vriend, nadat zij meerdere malen aangifte had gedaan van stalking. Zij is niet het enige slachtoffer van een dergelijk delict. Eén op de vier moorden in Nederland betreft partnerdoding. Partnerdodingen maken een diepe indruk op de samenleving en de weerslag op de nabestaanden is vaak ernstig en langdurig. De vraag is of en hoe zo’n fatale zaak voorkomen kan worden. Pauline Aarten, universitair docent en Marieke Liem, universitair hoofddocent aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, gaan hiernaar onderzoek doen.

Uitgangspunt van het onderzoek is een levensloopanalyse. Welke gebeurtenissen speelden zich in het leven van slachtoffer en dader af voorafgaand aan het delict? Waren er relatieproblemen, was er sprake van huiselijk geweld of een veranderde psychische gesteldheid? Waren er financiële problemen? Een voorgeschiedenis in politiecontact? In het onderzoek willen Aarten en Liem een life history calendar ontwikkelen waarbij relevante gebeurtenissen op een tijdslijn gerangschikt worden, inclusief de interpretatie van deze gebeurtenissen door slachtoffers en daders.

Met de opgedane inzichten willen Aarten en Liem drie workshops opzetten voor slachtoffers van huiselijk geweld en hulpverleners. De workshops vormen de start van een dialoog over de signalen van partnerdoding, zodat deze in een vroeg stadium herkend kunnen worden, zowel door slachtoffers als door hulpverleners. Naar aanleiding van deze dialoog kunnen hulpverleners en politie strategieën formuleren om vroegtijdig in te grijpen.

Bewustwording en herkenning van signalen

Het onderzoek levert kennis op over de kenmerken en gebeurtenissen die een rol spelen in partnerdodingen. Deze kennis biedt aanknopingspunten voor de hulpverlening. Bewustwording van de signalen en deze vroegtijdig herkennen kunnen ervoor zorgen dat potentiële slachtoffers van partnerdoding op tijd hulp krijgen. Verder is empowerment van de slachtoffers een doel. Herkenning van signalen kan ervoor zorgen dat potentiële slachtoffers zelf tijdig aan de bel trekken bij hulpverleners of hun situatie zodanig aanpassen dat het risico op partnerdoding afneemt.

SASS ondersteunt dit project met € 75.000,-

Uitgevoerd door

Pauline Aarten