""

Zelfregie in de liefde

Minder kwetsbaar door samen te praten

#Slachtoffers van seksueel geweld
Intimiteit en seksualiteit zijn lastige onderwerpen om over te praten. Dat geldt zeker voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Daarbij komt dat deze doelgroep drie keer meer te maken heeft met seksueel misbruik dan mensen zonder beperking. Een aantal jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking wil samen met Joke Stoffelen van Zorgbelang Inclusief hiervoor aandacht vragen, in het project ‘Zelfregie in de liefde’.

De emotionele en lichamelijke ontwikkeling bij jongeren met een licht verstandelijke beperking loopt niet synchroon. Ook is het sociale netwerk van deze doelgroep meestal klein. Onderling praten over seksualiteit en intimiteit is er vaak niet bij. In acht bijeenkomsten met maximaal vijftien personen wil Joke Stoffelen onderzoeken hoe de jongvolwassenen ondersteund willen worden in het vergroten van hun seksuele weerbaarheid en hoe de handelingsverlegenheid bij ouders en begeleiders op dit gebied weggenomen kan worden.

Bijzonder aan het project is, is dat het is geschreven voor en door de doelgroep zelf. De jongvolwassenen kampen al jaren met het bespreken van intimiteit en seksualiteit. Samen met Joke Stoffelen heeft een groep nu het projectplan uitgewerkt. De input uit de acht bijeenkomsten moet uitmonden in onder meer een film over intimiteit en seksualiteit, presentaties aan zorg- en ondersteuningsorganisaties, themabijeenkomsten en input voor de cursus zelfregie van het Zelfregie Centrum in Nijmegen.

Meer zelfregie

Het project moet leiden tot meer inzicht, zowel bij de doelgroep zelf als bij ouders en begeleiders. Als jongvolwassen met een licht verstandelijke beperking leren om over hun ervaringen en grenzen te praten, worden zij minder kwetsbaar voor seksueel misbruik, geweld en intimidatie. Vervolgens kunnen ouders en begeleiders leren hoe te handelen en reageren als de doelgroep hierover wil praten. De jongvolwassenen krijgen zo meer zelfregie op het gebied van intimiteit en seksualiteit.

SASS ondersteunt dit project met € 24.220,-

Uitgevoerd door